2016. május 31., kedd

A trambulin eredete és korai története


A trambulinhoz hasonló eszköz, vagy játék, legkorábban a mai formájához hasonlóan az inuitok körében jelent meg, akik elsősorban mint játékot használták, de valószínüleg életmentő eszközként is szerepet tölthetett be. Az inuitok rozmár bőr felhasználásával hoztak létre egy trambulinhoz hasonló eszközt, melyet egymás levegőbe való dobálására használtak. Régészek számos piktogramot találtak a mai Kína, Irán és Egyiptom területén, amelyek hasonló eszközöket ábrázolnak. Feltételezik, hogy az ősi civilizákióknál jelenlevő trambulinhoz hasonló szerkezeteket rituális célokra használták első sorban, de ugyanakkor életmentő szerpet is betölthettek.
Hasonló jétékról lehet még olvasni az európai népeknél is, akik takaróban dobálták egymást a levegőbe.
Hogy kiknél jelent meg leghamarabb ez a fajta játszadozás, vagy eszköz, azt nem tudni, azt viszont feljegyezték, hogy az életmentésre kialakított első mentőhálót a modern időkben, melyet a tűzoltóság is használ emberek kimentésére, azt 1887-ben fedezték fel, használták leghamarabb.

Más korai használati módja a trambulinoknak

Számos plakát, és feljegyzés létezik a 19-dik század elejéről mely szerint a trambulin a cirkuszi mutatványok segítő eszközévé kezdett válni ebben az időben, és egyesek szerint egy ,,Du Trampoline" nevezetű cirkuszi mutatványos ismerte fel azt a lehetőséget, hogy a trambulin mint levegőbedobó eszközt és ugyanakkor kifogó eszközként is használhatnák a mutatványok során, erre azonban nincs bizonyíték. Azt nem tudni pontosan hogy a trambulin eredete kinek a nevéhez vagy kikhez köthető a legszorosabban, annyi viszont tény, hogy a 19-dik század elejére a trambulin őseinek tekinthető eszközök egyre gyakoribb használatára számos utalást lehet találni.

Az angolul értő olvasó bővebben olvashat a trambulin korai felhasználásáról a Wikipedia következő oldalán.